In het kader van de kwaliteitsbevordering moeten advocaten jaarlijks aan de zogeheten kwaliteitstoetsen voldoen. Op 1 januari jongstleden zijn de eisen die gesteld worden aan de kwaliteitstoetsen wat versoepeld. In dit artikel zet ik op een rij hoe je aan de kwaliteitstoeten kunt voldoen en sta ik stil bij de wijzigingen.
Voldoen aan de kwaliteitstoetsen kan op drie manieren:
Peer Review;
Gestructureerd Intercollegiaal Overleg (GIO);
en Intervisie.
Peer review is een vorm van gestructureerde feedback waarbij de dossiers van een advocaat (juridisch) worden beoordeeld door een reviewer. Dit is de minst populaire vorm om te voldoen aan de kwaliteitstoetsen. Ik zoom hieronder in op GIO en Intervisie.
Gestructureerd Intercollegiaal Overleg
GIO wordt meestal door advocaten zelf georganiseerd. Met een groep van minimaal 3 en maximaal 10 komen advocaten bij elkaar, zij kiezen uit hun midden een begeleider, en wisselen van gedachten over zowel vakinhoudelijke als niet-vakinhoudelijke onderwerpen.
Vereisten voor gestructureerd intercollegiaal overleg
- ten minste drie en ten hoogste tien advocaten;
- ten minste acht uur per jaar;
- ten minste twee uur en ten hoogste vier uur aangesloten per dag;
- Voorafgaand aan ieder overleg wordt een deelnemer als begeleider aangewezen;
- de reikwijdte van de geheimhouding wordt voorafgaand besproken;
- Iedereen brengt één of meer vragen met betrekking tot de dagelijkse praktijkvoering in; en
- De begeleider bevestigt ieders deelname, in een bewijs van deelname, met een korte, niet inhoudelijke, omschrijving van hetgeen aan de orde is gekomen.
De praktijk van het gestructureerde intercollegiale overleg
Sommige advocaten pakken het daadwerkelijk serieus aan, volgen nestjes de eisen zoals opgesomd door de Orde. Anderen voldoen alleen voor de vorm aan hun kwaliteitstoets door elk jaar – copy paste – twee keer een bewijs van deelname te vervaardigen van bijeenkomsten die niet echt hebben plaatsgevonden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling maar het gebeurt wel. Ik noem geen namen :).
Close reading van de periodieke evaluatie van de kwaliteitstoetsen doet vermoeden dat dit ook wordt geconstateerd door het bureau van de orde: “Uit de evaluatie is ook gebleken dat de vorm GIO soms vrij wordt ingevuld. De algemene raad gaat in 2024 onderzoeken hoe hierin meer structuur kan worden aangebracht”.
Tenslotte is daar tenslotte de derde en meest populaire manier om aan de kwaliteitstoetsen te voldoen:
Intervisie
De orde geeft op haar website als definitie: “Intervisie is een gestructureerde en periodieke bespreking in een groep van advocaten onder begeleiding van een deskundige”.
Dat is een aardige beschrijving van wat een intervisie is, zelf vind ik deze beter: Intervisie is een gestructureerde vorm van overleg tussen professionals, waarbij beroepsgenoten elkaar helpen om te reflecteren op hun eigen handelen en denken. Het is een proces waarbij ervaringen, dilemma’s en uitdagingen worden gedeeld, met als doel om van elkaar te leren en om tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen.
Vereisten voor intervisie
- ten minste drie en ten hoogste tien advocaten;
- ten minste acht uur per jaar;
- ten minste twee uur en ten hoogste vier uur aangesloten per dag onder begeleiding van een deskundige als bedoeld in artikel 26, eerste
lid, van de Advocatenwet; - de reikwijdte van de geheimhouding wordt voorafgaand besproken;
- de deelnemers brengen één of meer dilemma’s of vragen over het eigen functioneren, de praktijkvoering of de praktijkuitoefening in; en
- de gespreksleider bevestigt ieders deelname in een bewijs van
deelname met een korte, niet inhoudelijke, omschrijving van hetgeen aan de orde is gekomen.
En hoe zit het met de PE-punten?
De verplichting tot het halen van PE-punten staat in principe los van de verplichting tot het voldoen aan de kwaliteitstoetsen. Maar als een advocaat kiest voor peer review of intervisie kunnen daarmee ook opleidingspunten worden opgevoerd, zij het met een maximum van 4 per jaar. Deze punten gelden als niet-juridische punten. Door dat maximum levert 4 uur intervisie dus net zoveel op als 8 uur intervisie. Aan PE-punten dan.
Dit geldt niet voor GIO! Uren die je besteed aan GIO kun je niet opvoeren als PE-punten. Maar… je kunt wel kiezen voor de combinatie tussen GIO en Intervisie.
Nieuw vanaf 1 januari 2024
Het bureau van de Orde evalueert periodiek de kwaliteitstoetsen. Deze evaluatie heeft ertoe geleid dat per 1 januari 2024 de eisen aan de kwaliteitstoetsen wat versoepeld zijn.
Rechtsgebieden hoeven niet meer hetzelfde te zijn.
Zo is de eis komen te vervallen dat de advocaten die deelnemen aan GIO of Intervisie werkzaam zijn moeten zijn in hetzelfde rechtsgebied. Wat natuurlijk best logisch is. Intervisie is immers niet bedoeld als een vakinhoudelijk overleg. Een arbeidsrechtspecialist die een probleem heeft met een cliënt kan heel veel hebben aan vastgoedadvocaat die eenzelfde soort probleem heeft gehad, en vice versa. Al is het soms natuurlijk ook fijn om met een groep mensen samen te komen die hetzelfde doen als jij. In ons aanbod wisselen wij het af, zodat je kunt kiezen.
Intervisie en GIO mogen worden gecombineerd
Nieuw is ook dat vanaf 1 januari 2024 mag worden gecombineerd tussen Intervisie en GIO. Je mag dus kiezen voor 4 uur intervisie en 4 uur GIO. Dit is voor Intervisie à la Carte de reden geweest om niet een jaarabonnement (goed voor 8 uur intervisie) aan te bieden maar de Intervisiepas die twee jaar geldig is, zodat je ook kunt opteren voor een combinatie van GIO en Intervisie.
Naar rato-regeling’ bij langdurige afwezigheid
Met ingang van 2024 geldt bij afwezigheid door langdurige ziekte (vanaf zes maanden) of zwangerschap (vanaf vier maanden) een ‘naar rato-regeling’. is dat het geval dan hoef je minder punten te halen.
Professionals bij intervisie en GIO
De mogelijkheid wordt gecreëerd om andere professionals toe te staan bij intervisie en GIO, zoals bijvoorbeeld notarissen, rechters of fiscalisten.
Al met al is het best wel een long read geworden. Tot de volgende keer.
Danny Veerman